Açık Deniz Sondaj Teknolojisi
AÇIK DENİZ SONDAJ TEKNOLOJİSİ |
TYT |
NEDEN AÇIK DENİZ SONDAJ TEKNOLOJİSİ?
Programın temel amacı, ülkemizin kalkınmasında stratejik öneme sahip petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerinde bilgi ve beceri düzeyi yüksek yerli ve millî insan kaynağı yetiştirmektir. Bilindiği gibi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, 2020'de Karadeniz'de yaptığı arama faaliyetleri kapsamında Sakarya Gaz Sahasında 405 milyar metreküp değerinde doğal gaz keşfi gerçekleştirdi. 2021'de Amasra-1 kuyusunda bulunan 135 milyar metreküp değerindeki ilave keşif ile bölgenin toplam rezerv büyüklüğü 540 milyar metreküpe ulaştı. Keşfedilen gazın karaya getirilmesi amacıyla Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi başlatıldı. Proje kapsamında sakarya gaz sahası geliştirme, deniz tabanı üretim tesisleri, Filyos Endüstri Bölgesinde doğal gaz işleme tesisi ve iki tesisi birbirine bağlayan boru hattı çalışmaları yürütülmektedir. Ülkemizin enerji ithalatının azaltılmasına yardımcı olacak bu proje ile hem ekonomi ve istihdama büyük katkı sağlanması, hem de Filyos Endüstri Bölgesinin ticari ve enerji üssü olması hedeflenmektedir. Milli ve yerli kaynakları kullanma misyonuyla hareket edilen çalışmalar kapsamında yetişmiş insan kaynağı ihtiyaç duyulan en büyük alanlardan bir tanesidir. Sakarya Gaz Sahası kapsamında açık denizde yürütülen sondaj operasyonları, sondaj gemilerinin işletilmesi ve üretim tesislerinde görev alacak teknisyen ihtiyacının açılan bu programlar aracılığıyla karşılanması planlanmaktadır.
Denizlerde yürütülen sondaj, kuyu tamamlama ve test gibi faaliyetler platformlarda yer alan sondaj işçisi, sondör, baş sondör gibi unvanlardaki personeller aracılığı ile yürütülmektedir. Sondaj işleminin güvenli uygulama ve operasyonel prosedürlere uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlamak, sondaj ekipmanı için planlanan bakımların planlandığı gibi gerçekleştirilmesi ve kontrolü, sondaj işlemleri için gemide yeterli ekipman, çamur ve kimyasalların bulunduğundan emin olmak gibi kritik faaliyetler sondaj çalışanlarının sorumluluğundadır. Denizlerde platformlar aracılığıyla yürütülen sondaj, kuyu tamamlama ve test gibi faaliyetler özel bilgi ve tecrübe gerektiren nitelikli teknik elemanlarca yürütülmektedir. Yönlü sondaj operasyonları, basınç kontrollü sondaj operasyonları, deniz tabanı kuyu başı operasyonları, log operasyonları, iş güvenliği ve H2S operasyonları, sondaj akışkanları ve katı madde operasyonları, çimento operasyonları gibi faaliyetler de sondaj ve kuyu tamamlama faaliyetlerinin ayrılmaz parçalarıdır. Açık deniz sondaj teknolojisi programının açılarak bu alanda yerli personellerin yetiştirilmesi stratejik öneme sahiptir.
Log Operatörü birçok işleme biriminde fiziksel ve kimyasal işlemleri gözlemlemek ve optimize etmek için merkezi bir kontrol odasından elektronik veya bilgisayarlı kontrol panelini işletmek, teçhizatları, valfları, pompaları, kontrol cihazları ile işlem teçhizatlarını ayarlamak, işlemin başlatılması ve sonlandırılmasını kontrol etmek, tesis dışında yer alan işlem teçhizatlarındaki sorunları gidermek ve gözlemlemek, teçhizatların çalışmasındaki arızaları tespit etmek, sızıntı ve çatlaklar için kuyu borularını test etmek ve bakım için düzenleme yapmak, örnek ürünleri analiz etmek, testler yapmak, bilgileri kaydetmek ve üretim günlüklerini yazmak gibi görevler üstlenir. Sondaj operasyonu esnasında içinde bulunulan kayacın fiziksel özelliklerini ortaya koyan yöntemlerden en önemlilerinden bir tanesi de log alınması işlemidir. Kara operasyonlarında yapılan log faaliyetlerinden farklı olarak denizlerde yapılan log operasyonlarında iş güvenliği çok daha büyük önem kazanmaktadır. Log operasyonlarında toolların birbirine bağlanması, kuyuya indirilmesi, vinç kumandasının yönetimi, toolların basit bakım onarımların yapılması teknisyenler aracılığı ile yapılmaktadır. Patlayıcı ve radyoaktif malzemenin de kullanıldığı bu önemli operasyonlar için yerli personeller yetiştirilmesi önem arz etmektedir.
EĞİTİM
Sondaj platformlarında iş güvenliği kurallarının uluslararası standartlarda uygulandığı, terminolojinin, konuşma ve yazışma dilinin çoğunlukla İngilizce olduğu dikkate anılarak programa 1 yıl süreli zorunlu İngilizce hazırlık konulmuş ve derslerin (özellikle mesleki derslerin) %30'unun İngilizce verilmesi kararlaştırılmıştır.
Program 1 yıl süreli zorunlu İngilizce hazırlık + 2 yıllık/4 yarıyıllık ön lisans eğitiminden oluşur. Öğretim dili %30 İngilizcedir.
GİRİŞ VE MEZUNİYET KOŞULLARI
YKS kapsamında TYT puanı ile her yıl 30 öğrenci alınmaktadır. Öğrenciler mezun olabilmek için, öğretim planında belirtilen İngilizce hazırlığı, 120 AKTS’lik zorunlu ve seçmeli dersleri başarmak ve 30 iş günü yaz stajını tamamlamak zorundadır. Mezunlar "Tekniker" unvanı alırlar.
İSTİHDAM OLANAKLARI
Açık Deniz Sondaj Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler; TPAO, DSİ, MTA, İller Bankası gibi devlet kurumlarında, yurtiçi ve yurtdışı çalışmalar yapan özel şirketlerde çalışabilecektirler. Ayrıca; bu programdan mezun olacak öğrenciler, jeoloji, su kimyası ve su-toprak ilişkisi, topografik ve jeolojik harita bilgisi, hidroloji, kuyu hidroliği; sondaj makineleri ve teçhizatı, elektrik ve elektronik motorları, pompa bilgisi, kaynak tekniği ve uygulamaları, numune alma gibi mesleki bilgilere sahip olacaklardır.
Açık Deniz Sondaj Teknolojisi programının en önemli hedefi, Filyos Bölgemizde Karadeniz açıklarında bulunan doğal gazın üretimi, karaya iletimi ve dağıtımı kapsamında bilimsel temellere dayalı teknik eleman ihtiyacını karşılamak ve sondajcılık sektörünün problemlerine çözüm geliştirmektir.
BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ |
Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>
This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc